Upplevelsernas Innovatum

På Innovatum är kulturen stark, arvet blandat med entreprenörsandan i kombination med alla besöksmål och aktiviteter som anordnas gör platsen Innovatum till ett upplevelsecenter av rang.

Upptäck, upplev och testa!

Här hittar du 4200kvm interaktiva stationer, kreativa lekplatser och fascinerande experiment!
Lek, var aktiv och prova på saker för hela familjen eller gå runt och ta det lugnt och ta del av information och historia.

Jag vill till Science Center arrow_forward
Mötesplats för ung kultur

N3 Kulturskola

Här finns replokaler, dans- och dramasalar, musikrum, flera scener, bildsalar, mediastudios, ljudstudio och lokaler för det oväntade.

Lär dig mer i ett instrument, skapande, dans eller drama. Kurser finns från 5 till 25 år. Kreativa coacher hjälper till i det egna kreativa skapandet.

Jag vill till N3 arrow_forward
Samtidskonst

Konsthallen

Erbjuder dig som besökare ett brett urval av lokal, nationell och internationell samtidskonst. Här kan du uppleva, reflektera och samtal om konst och samtidsfrågor.

Jag vill till Konsthallen arrow_forward
Teknik-och designhistoria

SAAB bilmuseum

Våra samlingar innehåller runt 120 st bilar och ungefär 70 av dem är utställda.
Saab Car Museum innehåller många milstolpar av de runt 4,4 miljoner bilar som gjorts genom åren. nationell och internationell samtidskonst. Här kan du uppleva, reflektera och samtal om konst och samtidsfrågor.

Jag vill till Saabmuséet arrow_forward

Smedjan

NOHABs gamla smedja är en unik industrimiljö som bevarats i skicket den var när tillverkningen en gång slutade. Här finns de gigantiska hamrarna, ugnarna och alla verktygen där bredvid.

Smedjan är en av Sveriges äldsta hammarsmedjor. Den har varit i drift sedan 1847 då företaget NOHAB, Nydqvist & Holm AB, startade sin verksamhet.

De nuvarande lokalerna togs i bruk 1935. I smedjan har det bland annat tillverkats kopplingsstänger till lok, ringar, axlar och verktyg. Den maskinella utrustningen består idag av tre stycken 500-800 kilos lufthammare och två stycken mindre hammare. När verksamheten lades ner 1993 köpte Trollhättans kommun in samtliga inventarier för att rädda smedjan.

Idag är det åter verksamhet i smedjan. Konstsmederna har verkstad, galleri och kurser i NOHAB:s smedja.

Möt upp, bjud till eller walk and talk.

Innovatum är som gjort för att mötas på, oavsett om det handlar om jobbmöten eller privata möten vänner emellan. Vill du boka lokal finns det många alternativ att välja mellan.

Utöver våra restauranger och caféer så är utemiljön på Innovatum fantastisk! Det finns t ex mängder av bänkar och trappor att välja mellan, att slå sig ner på. Eller varför inte ta en runda runt kanalen? Tack vare nya Olidanbron nedanför SAAB-muséet finns det en mängd olika distanser ni kan ge er på. Allt från 2,5 km – 8-9 km om ni tar rundan nedanför Gamle Dal och Kärlekens Stig.

Se vägbeskrivningar för hur du enklast och smidigast tar dig till oss. Oavsett om du kommer med bil, buss eller tåg.

arrow_back arrow_forward

Flera utmärkta Drop Downarbetsplatser på Innovatum

Är du här på besök, kanske har du tid att slå ihjäl innan ditt möte eller medan ditt barn är på N3. Slå dig ner i några av våra Drop Down-miljöer. Beroende på var du slår dig ner ingår olika saker, här listas några av alternativen du har.

När solen tittar fram är detta en vanlig företeelse på Innovatum.

Mötesloungen i byggnad 74 – Företagens Hus

Här i loungen till Nova Mat och Mötens konferenslokaler finns möjlighet att slå dig ner för en stund med din dator. Wifi ingår. Kaffet köper du med dig från konferensytans arrangör Nova Mat och Möten.

Öppet mellan kl 8-16

Innovatumhallens cafédel

Slå dig ner i Badmintonföreningens cafédel. Wifi ingår, kaffet köper man till. Du hittar hallen längst in på Innovatumområdet.

Novas resturang- eller cafédel

Några av borden har kompletterats med strömuttag för att du ska få så angenäm stund som möjligt när du slår dig ner för en kaffe eller en bit mat mellan dina möten.


Restaurangerna

Vi är stolta över att kunna presentera vår mångfald och stora variation när det handlar om utbudet på mat och fika. Se lunchemenyer, läs mer om koncept via nedanstående länkar.

Fall- och slussområdet

– Trollhättans vackraste besöksmål


De mäktiga fallen och de ståtliga slussarna är områden vars storslagna omgivningar lockat hit turister under flera århundraden. Här kan du följa Göta älvs naturliga väg från de lummiga öarna i Trollhättans centrum, förbi dammluckorna och ner mot promenadsstråk vid Kärlekens stig. Fall- och slussområdet är ett levande industriminne i världsklass. Området erbjuder en fantastisk natur och levande historia tillsammans med kanalsjöfart och vattenkraftproduktion

Följ kanalen från Innovatum ner till slussområdet där resterna av den första farbara leden från år 1800 samsas med dagens slussled. I närheten finns bl a den granitklädda kraftstationen Olidan som erbjuder guidade visningar, eller Forngården med strålande vy ovanför fallen.

Slussarna

Det är en imponerande syn att stå riktigt nära ett 90 meter långt fraktfartyg på 4 000 ton, som dagligen färdas via Trollhättans slussar. I slussområdet flyter nutid och dåtid ihop. Här möts de tre lederna från 1800, 1844 och 1916. De två 1800-talslederna står sedan länge oanvända men den senare trafikeras ännu livligt av både nyttofartyg och fritidsbåtar.


Från juni till augusti är det som mest aktivitet i slussområdet när Göta älv fylls av fritidsbåtar. Då finns ständigt goda chanser att få uppleva hur både stora och små fartyg flyttas drygt 30 meter i höjdled mellan den lägsta och högsta vattennivån. Mer besöksinformation ›

De största fraktfartygen passar precis in i slussarnas format.

Gamle Dal

I den nedre delen av det gamla slussområdet möts 1800- och 1844-års slussleder i en pittoresk oas med stilla vatten, stora lummiga träd och böljande gröna ytor. Några av slussportarna finns kvar från den tid då de öppnades manuellt.

Populärt besöksmål – Gamle Dal är otroligt fint och uppskattat besöksmål

Slusscaféet

Missa inte det fina slusscaféet, det finns vid slussarna och tar ca 15 minuters promenad från Innovatum.

Utsikt över både gamla och nya slussar på Slusscaféet.

Båttur i kanalen

Färdas i kanalen och upplev en slussning. Under sommaren gör rederiet Strömkarlen dagligen turer med den välbevarade kanalbåten M/S Elfkungen från 1875. På- och avstigning sker vid de övre slussarna eller vid Stadskajen intill hotell Scandic Swania.
Mer info: stromkarlen.s

Elfkungen kanalbåt.

Fall med starka krafter

Inte någon annanstans i södra Sverige finns en lika dramatisk älvfåra som skär genom landskapet. Men det är först när dammluckorna öppnas och det skummande vattnet väller fram som man förstår vilken oerhörd kraft älven besitter. Storheten i detta landskap upplevs bäst från Oscarsbron, men fina vyer hittar du från många olika platser längs de omkringliggande stigarna. Den allra högsta utsiktsplatsen är Kopparklinten där man en klar dag kan se flera mil bort. Härifrån stupar berget nästan 70 meter rakt ner mot vattnet, som efter kraftstationerna återigen hittar sin naturliga väg söderut.


Livsmedelsbutik 2.0

Att god service och omtanke av kunder inte alltid behöver handla om personlig närvaro, det kan Edvin Johansson, Edvin Johansson, konceptägare av AutoMat vittna om. Hans koncept att driva obemannade livsmedelsbutiker har varit väldigt uppskattat på varje plats de öppnat. Och nu är det dags att etablera det vinnande konceptet även i Trollhättan. Det funkar så du släpper in dig själv i butiken med vanligt BankID. Väl i kassan scannar du in varorna från din egenplockade korg och betalar med kort. Edvin Johansson berättar att de räknar med att öppna någon gång under andra halvåret -21.

Fortsättning följer och inom kort berättar vi mer om hur upplägget i just Trollhättebutiken kommer att se ut. En butik där även pågående dialog med Instabox och Postnord pågår. Vi är mycket glada över att äntligen få en livsmedelsbutik på plats på Innovatum!

Frisör

Att Salong Innovation har valt att hylla platsen de verkar på genom namnet Salong Innovation är fantastiskt och ännu ett bevis på vilken påverkan den här platsen har på alla som jobbar och lever här. Den nyfikenhet och innovationskraft som det gamla industriområdet för med sig lever vidare i alla Innovatum District verksamheter, och hos Salong Innovatum kan du bära med dig en bit av den kreativiteten hem, bokstavligen.

Framåtanda – framtidstro – innovativt tänkande

”Visionen är att Du som kund ska känna dig omhändertagen. Vi vill överträffa Dina förväntningar, hjälpa Dig med nya influenser och idéer eller utveckla och förverkliga Dina egna. Vi har länge haft en dröm, en vision. Det kan vi nu förverkliga genom vår egen salong. Det som började med en dröm har nu blivit Salong Innovation.”

Johanna Olofsson, delägare Salong Innovatum.